BK Häcken gör sin 20:e allsvenska säsong genom alla tider. De senaste säsongerna har det blivit två cupguld och i år förlorade de chansen till en tredje i finalen på straffar mot Hammarby IF. De har under den större delen av sin historia inte varit den allsvensk toppklubben som de flesta skulle kalla dem nu.
Det senaste decenniet har varit ett oerhört framgångsrikt sådant för göteborgarna och det har hela tiden tydligt varit en fotbollsklubb som är i framkant. Kim Källström, Joel och Adam Andersson, Daleho Irandust, Majeed Waris, Simon och Samuel Gustafson, Carlos Strandberg, Erik Friberg och Leonard Zuta är en lång lista av spelare som fått en stor del av sin fotbollsuppfostran i Häcken. I vissa fall är det även moderklubben, men ett genomgåënde tema i Häckens spelarrekrytering är en tidig scouting av spelare och de är sannerligen bra på att hitta spelare i och runt Göteborg.
Topplaceringar i Allsvenskan har blivit standard för Häcken. De slutade tvåa 2012 och trea 2020. Fjärde plats i serien nåddes 2017. De bästa slutplaceringarna utöver det nåddes 2014 och 2018 då klubben slutade på en femteplats. Däremellan har det blivit mellanår som inkluderar två tiondeplaceringar och två år på sjätteplats. Med andra ord har det blivit en klubb att räkna med som en av de bästa, år efter år.
När Mjällby mötte Häcken i årets första möte lagen emellan i slutet av maj hade Häcken ännu inte vunnit och var jumbo. Mötet var i sjunde omgången och slutade oavgjort. Sedan dess har Mjällby och Häcken lite grann bytt plats i tabellen. Mjällby är måhända inte jumbo men lever i en tillvaro där varje poäng är viktig. Häcken har lyckats ta sig upp på säker mark och försöker nu ta steget upp till den övre halvan i Allsvenskan.
Tränaren Andreas Alm lämnade klubben efter den jobbiga våren där han bara vann en match, den allra sista innan uppehållet. Nu är det Per-Mathias Høgmo som tränar seriens stora outsider som alltid är med och hotar men som inte har lyckats vinna Allsvenskan någon gång ännu.
I dagens trupp heter nyckelspelarna Peter Abrahamsson, Joona Toivio, Alexander Jeremejeff och Patrik Wålemark. Dessutom har de en högerback i Godswil Ekpolo som på en bra dag kan göra vad han vill på sin högerkant. Den förstnämnde är en av Allsvenskans mest erfarna målvakter, men som haft skadeproblem under säsongen. Just nu verkar han vara hel och i bra fysisk form.
Men sist förlorade Häcken med 4-2 mot Elfsborg och rent generellt har det defensiva inte riktigt fungerat på det senaste. Inräknat 2-1 förlusten mot Djurgården den första augusti har det blivit fyra förluster på de sex senaste matcherna. Därutöver har man släppt in tolv mål på de matcherna och samtidigt gjort 13. Mycket tack vare segern med 5-0 mot Östersunds FK. Därmed är det svårt att veta vad man ska förvänta sig av Häcken.
Det verkar vara ganska tydligt att Häcken är svagare borta än hemma. Även om de placerar sig på en tiondeplats i både hemma- och bortatabellen, skiljer poängsnittet sig åt rejält. Åtta hemmamatcher har gett 13 poäng. Tio bortamatcher har gett nio poäng. 1,6 mot 0.9 poäng per match, två snitt som Häcken som förening givetvis inte är nöjda med.
En spelare att se upp med
Alexander Jeremejeff är en av Allsvenskans bästa målskyttar och är en realistisk skyttekungskandidat när vi summerar i vinter. Lång och stor men ändå snabb. Det kan vara svårt att hålla honom från de svåra lägena och då får Mjällbys försvar samt målvakt bekänna färg. Kan jobba på effektiviteten i sina avslut, för då kan han bli hur bra som helst i en allsvensk kontext.
En svaghet hos BK Häcken
Som tidigare nämnts så har Häcken släppt in många mål, hela 29 stycken på 18 omgångar. Tio fler än Mjällby som ligger efter i tabellen. Men de har också gjort lika många mål, så målskillnaden är alltså i nuläget på noll. De har dessutom haft skadeproblem i backlinjen, vilket säkert har bidragit till en sämre stabilitet. Därmed ser det ut att vara ett bra tillfälle för Mjällby att försöka gå upp i press och hitta in bakom försvaret.