Mjällby AIF tog för en liten tid sen ett initiativ till samtal kring situationen i Hällevik som vi upplevde som oroande. Grunden till den oron är en hel del skadegörelse och även bråk och misshandel i Hällevik under sommaren. Det blev ett konstruktiv möte där flertalet punkter lyftes fram, läs vilka i nyheten!
För att ta oron på allvar och samtidigt markera att vi inte accepterar denna typen av beteenden bjöd vi in föreningar i Hällevik och Nogersund till ett samtal om hur vi upplever situationen. Detta för att skapa oss en tydlig lägesbild som bygger på fakta istället för att ryckas med i ryktesbildning på sociala medier eller andrahandsinformation som många gånger avviker från sanningen.
Följande fanns på plats under fredagen när vi träffas på Strandvallen:
Mjällby AIF
Facklan i Hällevik
Jazzfestivalen
Hamnföreningen i Hällevik
Båtklubben i Hällevik
Stugägarföreningen i Hällevik
Hembygdsföreningen i Nogersund
Sölvesborgs kommuns säkerhetssamordnare Henrik Johnson
Kommunpolis Max Staude
Den övergripande bild som växte fram under mötet var tydlig:
- Problematiken med skadegörelse och misshandel är kraftigt överrepresenterad under sommarhalvåret och då framförallt juni, juli och augusti.
- Området där skadegörelsen sker är framförallt vid hamnområdet och stråket bort mot Hanöhus och runt Hanöhus. Andra ställen kan förekomma men det är här som merparten av incidenterna händer.
- Oron som finns bygger mycket på att vi nu har passerat en gräns och att det har gått från bus till kriminella handlingar. Det har helt enkelt blivit värre och den utvecklingen vill vi bromsa.
- Det finns en ganska stor oro kring moped- och motorcrosskörning. Det är höga hastigheter på små vägar och cykelbanor som kommer resultera i olyckor om det inte minskar. Detta sker i hela Hällevik.
- Denna utveckling är inget som är unikt för Hällevik utan denna utveckling ser man överallt i landet. En bidragande orsak till detta kan delvis vara Corona-situationen då alla naturliga samlingspunkter är/har varit nedstängda.
Tillsammans satte vi upp följande aktiviteter under hösten för att alla bidra till en förändring som blir positiv:
- Uppmana alla att anmäla incidenter till polis eller kontakta polisen på 114 14 och rådfråga eller tipsa om det som sker. Detta syftar framförallt till att polisen, förutom att utreda brott, tillsammans med kommuns säkerhetssamordnare använder anmälningsstatisktiken i väldigt hög utsträckning i sitt arbete kring vilka insatser som behövs och var dessa behövs. Om vi inte anmäler eller tipsar blir det svårare för polisen och kommunen att veta var de ska lägga sina resurser
- Kommunen arbetar just nu på en ny organisation gällande förebyggande, trygghet, säkerhet, och kris. I denna organisation ligger ett förslag som bygger på en ökad närvaro av stöd i det offentliga rummet. Detta förväntas beslutas under hösten och förhoppningsvis komma till stånd under första halvan av 2022. Vi var alla överens om att detta var en mycket viktig och bra insats från Sölvesborgs kommun.
- Större samverkan mellan polis, kommun och föreningar i att bygga broar mellan dessa. På så sätt kan vi skapa relationer som kan användas när incidenter är framme. Mjällby AIF tog ansvar för att bygga upp en plan över detta tillsammans med polis och Sölvesborgs kommun.
- Grannsamverkan och trygghetsvandringar. Evidensbaserad fakta visar att dessa två aktiviteter är effektiva och framgångsrika. Genom en bra dialog och en gemensam plan på orten ökar också engagemanget och tryggheten. Facklan i Hällevik tog ansvar för att under hösten bygga upp en organisation kring detta tillsammans med polis och Sölvesborgs kommun.
- Se över trafiksituationen i Hällevik. Stugägarföreningen kommer tillsammans med Sölvesborgs kommun se över trafiksituationen i Hällevik för att tillsammans kunna hitta insatser som kommer att sänka hastigheter på framförallt tvåhjuliga fordon på vissa sträckor.
- Vi var alla överens om att denna typen av samtal är den rätta vägen fram för att nå framgång till en förändring. Vi söker inte efter syndabockar utan mer orsaker till beteendet samt hur vi kan hjälpas åt att få till en förändring. Tillsammans är vi starka och vi vill alla väl. Vi är rädda om vår bygd och vi vill bidra till ett klimat på Listerlandet som är positivt och välkomnande. Tillsammans hjälps vi åt, kommenterar klubbchef Fredrik Danielsson.