Andersson: ”Tre starka nyförvärv!”
2017-11-22 15:28

Hej Jonas! Mjällby AIF har presenterat tre intressanta och viktiga nyförvärv såhär långt inför nästa säsong. Vill du beskriva följande personers starka egenskaper för positivt bidragande till föreningen;


Omar Dampha

Omar är en striker. Duktig både som felvänd spelare och i sitt djupledsspel, han gör också många mål på olika sätt.

Han är ung, nyfiken och brinner för att utvecklas som fotbollsspelare. Helt rätt egenskaper för Mjällby AIF. Har redan gjort 3 mål i Div. 1.

Viktor Gustafson                                     

Viktor är en duktig tvåvägsspelare som vuxit till sig och jobbar över stora ytor på planen. Har en bra funktionell teknik och en väldigt bra passnings- och avslutsfot. Gillar att pulsera spelet i matcherna.

Kommer att höja konkurrensen på vårt centrala mittfält. En kanonkille som kommer smälta in grymt i gruppen och ge energi till gänget.

Ass tränare/Akademichef Milos Milojevic                 

Milos har trots sin relativt unga ålder som tränare en stor erfarenhet i bagaget, där han varit tränare både i Akademi- och Seniorlag. Han är en person som är beredd att jobba 24:7 för att nå sina och föreningens mål. 

Han ställer stora krav på sin omgivning. Han har en stor och viktig uppgift att samordna Akademin och komma in med lite nya idéer och influenser för både spelare och ledare som säkerhetsställer att vi hela tiden producerar nya spelare till vår A-trupp. Han verkligen skiner upp när vi diskuterar fotboll. Har Uefa Pro Licens, den högsta tränarutbildningen i Europa i ryggen. Milos kommer också i och med sin heltidsanställning kunna jobba mer med A-truppens spelare individuellt innan och efter ordinarie träningar. Och även förstärka med bilder, feedback m.m.

Jonas Andersson summerar året!
2017-11-21 16:57

Innan vi sammanfattar 2017 så kan vi blicka tillbaka 1 år och den 4 nov 2016. Vi samlade truppen i Smartboard-rummet för matchgenomgång innan avresan till Malmö Stadion och match mot Prespa Birlik i sista omgången av Div. 1 Södra. Vi slängde upp en PP-text med ett budskap till spelarna. 2016-11-04 ”Starten på en ny saga” och 2017-11-05 ”Mjällby AIF tillbaka i elitfotbollen”, vill du vara med på resan? Vi vann matchen och klarade oss kvar i Div. 1 Södra. Den glädjen efter matchen och den kärleken vi fick av våra supportrar, där 500-600 Maifare trotsade regnvädret och stöttade oss trots att vi spelade för att hänga kvar i Div. 1 och trots att vi kanske inte hade gjort oss förtjänta av stödet under året var obeskrivligt. Vi hade stoppat raset genom seriesystemet och kände nu en framtidstro igen.

 

Några dagar efter sista omgången var färdigspelad satte vi oss ner för att äntligen kunna börja planera för framtiden. Givetvis fanns det planer framtagna men eftersom vi inte visste vilken serie vi skulle spela i så hade vi fått vänta längre än vi trodde. Målsättningen var att försöka behålla stora delar av den 11:a som avslutade höstens 6-7 matcher där vi kände en utveckling fram till sista matchen, men det visade sig ganska snabbt att det inte fanns någon möjlighet till det p.g.a. olika anledningar. Så det var bara att ta fram ett nästan blankt papper och börja om från början. Då vi endast hade 3-4 spelare under kontrakt.

 

Vi satte upp en kravprofil på spelare i varje position, tog fram en lista på spelare vi scoutat under året och satte igång arbetet med att bygga truppen. En viktig faktor när vi påbörjade lagbygget var att vi ville ha in vinnare, spelare som vill tävla varje träning, som vill uppåt i sin karriär, som vill träna så många pass som behövs och är utvecklingsorienterad + att de verkligen vill vara i ett lag och bidra med energi till sina lagkamrater.

 

När vi körde igång träningen i mitten av januari hade vi förstärkt truppen med väldigt bra spelare som sedan fylldes på fram till seriestarten i mitten av april. Vi hade verkligen lyckats få in spelare med många av de egenskaper vi sökte och som var beredda att ta ansvar och driva gruppen framåt. 

 

Eftersom vi var klara sent med serietillhörighet så hade vi svårt att hitta lag från högra serier att möta i våra träningsmatcher. Vi tog oss ändå an varje lag i träningsmatcherna och hittade saker att jobba med i varje match. Vi visade upp ett väldigt bra presspel och ett rörligt snabbt anfallsspel där vi redan under försäsongen visade att vi kommer ha en möjlighet att göra många mål i serien på olika sätt. Vi hade också en offensiv uppställning som producerade både mål och assist. 

Dock så kändes det lite osäkert i mitten av mars vart vi stod någonstans. I träningsmatchen mot Superettan-laget Värnamo borta fick vi lite positiva svar där vi inte hängde med alls första 15 min men sedan åt oss in i matchen och borde vunnit den till slut. Vi kände att vi hängde med ett superettan-lag. När vi hade vårt miniläger på Ronneby Brunn i början av Mars några dagar innan Värnamomatchen så hade vi tagit hjälp av Martin Holmstedt på Personaloptimal som jobbar med en grupps utveckling och idrottspsykologi som jag tycker är en avgörande faktor för att nå framgång. Vi satte ihop spelarna i olika grupper och började diskutera olika beteende och målsättningar. Föreningens målsättning var att komma topp 4. Spelarnas och ledarnas målsättning efter de tittat sig runtomkring i konferenssalen och sett vilka spelare som satt där och vilket trupp vi skulle gå in med i Div 1. Södra med var enhällig. Vår målsättnings skulle vara Superettan 2018. Från det mötet fortsatte vi att jobba med en grupps utveckling och HUR vi skulle nå målet!  

 

Vi inledde serien med 2 segrar och 2 förluster där avsaknaden av riktigt bra matcher innan serien visade sig + att vi fick in 3-4 spelare väldigt sent i mars som inte riktigt var 100% tränade, detta gjorde av vår lägstanivå i matcherna var lite för låg. Efter dessa 4 matcher spelade vi 11 matcher i rad utan förlust där vi i omgång 5-8 vann vissa matcher med hjälp av individuell skicklighet och en hög högstanivå men där vi fortfarande var lite för ojämna under matcherna. Vi vände också flera av dessa matcher i andra halvlek till seger efter tidiga underläge. Detta stärkte gruppen och bevisade att vi fått in vinnare i gruppen och att vi kände oss starka.

 

Från omgång 9-14 efter derbysegern mot Kristianstad visade vi upp en fartfylld anfallsfotboll och höjde vår lägstanivå där vi nästan kände oss oslagbara. Träningarna var väldigt bra och killarna drev på varandra hela tiden. Det märktes att vi hade höjt kvalitén i vårt spel. Vi hade höjt både vår högstanivå och lägstanivå. Dessutom gjorde sig vår breda kvalitativa trupp sig påmind där vi klarade av avstängningar galant och där de som kom in i matcherna ofta gjorde avgörande insatser där de behöll och även höjde kvalitén i matcherna när motståndarna började tröttna.

 

I omgång 16-19 så gick vi ner oss lite, vi vann derbyt mot Karlskrona på Strandvallen men förlorade 3 matcher i dessa omgångar, matcher där vi borde vunnit eller tagit poäng i tycker jag. I denna vevan fick vi också besked om att Moro vår främsta poängspelare skulle lämna oss. Här kände jag att energin i gruppen för första gången under året började gå ner lite. Vi var helt plötsligt 10 poäng efter Landskrona och 4 poäng efter Utsikten i jakten på vår målsättning.

 

Från omgång 20-26 så kände jag vändningen igen efter Husqvarna borta. Vi spelade 2-2 men aggressiviteten i vårt presspel var tillbaka och vi började göra bättre träningar igen. Det tävlades mer på träningarna och vi började träna lite hårdare. Vi började också rotera mer på våra spelare i truppen under slutet av serien.

Vi avslutar serien med 5 raka segrar och 1 oavgjord i sista matchen mot Ljungskile. Detta innebar att vi avslutade som 1:a i formtabellen de sista 5 matcherna av serien. Tabellraden 26|60:29|53 poäng. Detta räckte till en positiv kvalplats mot Örgryte IS. Vi vann hemmatabellen med 13 matcher, 32-9 i målskillnad och 34 poäng. Vi hade ett snitt under 26 matcher på 2,04 poäng per match och 2,31 mål framåt.

 

Vi inledde hemma mot Örgryte IS i kvalmatch 1. Det var en kall höstkväll med tända strålkastare som mötte spelarna när de ställde upp för Line Up innan matchen, vi hade bestämt oss för att gå ut och gasa direkt från början. Inte ta någon hänsyn till vilka som stod på andra sidan utan spela vårt spel som vi gjort så bra stora delar av året. Vi skulle göra vår bästa match för året.

Sammantaget över 45 min så tycker jag första halvlek är en av våra bästa matcher för året. Vi driver upp ett väldigt bra passningsspel och kontollerar Örgryte i vårt försvarsspel. Vi har en grym möjlighet 20 sek innan halvlek att sätta dit 3-0. Andra halvlek blir som den blir i och med utvisningen efter 60 min. Vi faller ner och får försvara oss. Vi släpper till ett för enkelt reduceringsmål för Örgryte där det tas några felsbeslut som inte är bra.

Vi känner ändå efter matchen att vi är bättre än Örgryte och ser fram med tillförsikt mot returen i Göteborg på Gamla Ullevi.

 

När vi anländer med bussen till Gamla Ullevi så känner jag att det finns en stor spänning i gruppen men ändå ett härligt självförtroende. Det är sådana här matcher man vill spela som fotbollsspelare och för oss är det ett positivt kval där det bara finns möjligheter. Vi ser också att stora delar av Gamla Ullevi är gulklädda och vi vet att vi kommer ha ett härligt stöd från våra supportrar under matchen.

 

Första 5 min skapar Örgryte 2 st bra målchanser på oss sedan tycker jag vi tar över matchen och kontrollerar den till minut 70 då de kvitterar till 1-1. Däremellan så har vi ett bra passningsspel, vi vågar sätta igång spelet från målvakt och jobba oss metodiskt mellan Örgrytes lagdelar. Vi har en väldigt bra chans på en snabb hörna där vi är millimetrar från att göra mål. Örgryte fortsätter sin metod med långa bollar från backlinjen på deras forwards eller spelvändningar ut på deras kanter. Från min 70-83 är de enda minuterna jag inte är nöjd med under dessa 2 matcher. Vi faller för långt ner med laget och lyckas inte hålla fast bollen på Örgrytes planhalva. Vi går också sista 10 min över till en fembackslinje när Örgryte lyfter upp sina 2 mittbackar också. Rätt eller Fel? Övriga 167 min + 30 min förlängning tycker jag vi matchar Örgryte och är betydligt bättre än dem i vårt spel, där vi har en tydligare idé i alla delar av planen. Förlängningen blir en rysare och precis när jag börjat fundera på straffskyttar 20 sek före slutsignalen så kommer avgörandet. Vi släpper in 4 mål sammanlagt i kvalet. 1 fast situation, 2 självmål och 1 spelmål (inlägg). Vi går in i sista kvalmatchen med en snittålder på startelvan som låg på 22,8 år och 5 spelare som kommer från akademin i startelvan och ytterligare 6 st på bänken i 19-mannatruppen. Så 11 av 19 spelare är fostrade i Mjällby AIF:s akademi.

 

Fösta 2-3 dagarna efter matchen var väldigt tuffa, vi hade jobbat stenhårt från januari månad med målsättningen Superettan 2018. Det kändes som att man sprungit rakt in i en stenmur och alla känslor forsade ur både oss ledare och spelare. Vi tycker att vi förtjänade mer men lärde oss också otroligt mycket av matcherna. 

 

Sammanfattningsvis 2017 så är vi givetvis väldigt besvikna att vi inte lyckades med vår målsättning, Superettan 2018. Men tittar vi långsiktigt så infriade vi några av våra övriga målsättningar.

Vi ville bygga en ny stark grupp som vill vara med på resan med Mjällby AIF mot Elitfotbollen, vi ville få upp intresset för Mjällby AIF igen genom att spela en fartfylld, anfallsinriktad fotboll med en given metod att spela bollen på marken genom motståndarnas lagdelar och bjuda på många mål och dessutom snygga sådana. Vi ville också bjuda på profiler i vårt lag som gör att publiken kommer till Strandvallen. Strandvallen skulle också bli vår ”borg”. Vi ville att säsongen 2017 skulle bli året då supportar, sponsorer, spelare, media m.m skulle få se det riktiga Mjällby AIF igen där spelarna verkligen jobbar hårt och sliter för klubbmärket. Alla dessa saker tycker jag vi lyckades med!

 

2018 ligger framför oss. Nytt år, nya möjligheter.

Vi går in i 2018 med flera av dessa erfarenheter vi nämnt ovan, en framtidstro på Mjällby AIF och en ekonomi i balans där styrelsen m.m. har gjort ett fantastiskt jobb.

 

Fokus nu ligger på att bygga en kraftigare organisation runt det sportsliga som driver utvecklingen vidare, som får A-lag till Akademin att jobba närmare varandra mot samma mål. 

Jag hade individuella samtal med alla spelare 2 dagar efter sista kvalmatchen där revanschlustan lyste starkt i allas ögon och där tron på Mjällby AIF var väldigt stark.

Målsättningen är att behålla 80% av spelartruppen och spetsa truppen med några spelare som ska passa bra in en väl fungerande grupp. 

 

När vi kör igång i januari igen vill vi ha 95% av spelartruppen klar, vi kan då börja träna på en helt annan nivå än vi kunde 2016 eftersom merparten av spelarna känner mig, de känner till hur vi vill spela och är trygga i sina roller i gruppen. I och med att vi fått in en ny tränare i Milos Milojevic, som kommer vara heltidsanställd, så kommer vi kunna erbjuda extra förmiddagsträningar för spelarna. Jobba ännu mer med individuell träning kopplat till bilder från matcher och träningar. Vi i ledarstaben gjorde under gårdagen en analys av 2017 som ligger till grund för 2018-planering.

 

2018 kommer fokus vara på att utveckla vårt spel ännu mer, vara med flexibla i våra utgångspositioner med tanke på motstånd. Bli bättre i vår speluppbyggnad som kräver mer mod av spelarna. Bli ännu bättre i vårt återerövringsspel som kräver mer explosivare tränade spelare och snabbare beslutsfattning. Vi vill kunna hota ännu mer med maxlöpningar i vårt djupledsspel. Och såklart vinna ännu mer fotbollsmatcher.

 

Vill avsluta med att tacka min familj, spelare, ledare, styrelsen, supportrar, sponsorer, ja alla som håller på Mjällby AIF för att ni gjort mitt första riktiga år som seniortränare till ett i stort sett grymt år. Att ni stöttat oss i med och medgång, det betyder allt. 

 

Mjällby AIF - Listerlandets Stolthet!

Distriktsmatch på Strandvallen!
2017-11-21 11:18

Det kommer att arrangeras en Distriktsmatch på Strandvallens konstgräsplan mellan Blekinge FF – Halland FF den 10/12 kl. 15.00. Glädjande nyheter är att hela 10 (!) Mjällby-spelare är uttagna till denna match.

 

Det handlar om kvalmatch till slutspel i Distriktspojkturneringen Post Nord Cup mellan Blekinge FF - Halland FF. Segraren får spela gruppslutspel i januari där vinnarna i dessa fyra grupper går till semifinal - där då vinnarna spelar final under utvecklingslägret vecka 27 i Halmstad.

 

Strandvallens konstgräs står som värd för matchen!

 

Uttagna spelare från Mjällby AIF: August Andersson, Oliver Andersson, Julian Elibo-Mattisson, Tor Holmstedt, Eldin Kofrc, Gustav Krafft, Dario Mahmutaj, Felix Nilsson, Viktor Pettersson & Didrik Tagesson.

 

Vi hoppas på många besökare till denna match där Mjällbys framtidslöften kommer att visa upp sig!

 

Varmt välkomna!

Milos Milojevic tillträder som Akademichef och assisterande A-lagstränare!
2017-11-17 10:28

Mjällby AIF är mycket stolta och glada att kunna presentera Milos Milojevic i den kombinerande rollen som Akademichef & assisterande A-lagstränare. Det är en mycket välmeriterad herre som förstärker föreningens organisation. Milos har en UEFA Pro Licence utbildning och har bl.a. verkat som huvudtränare i Vikingur Reykjavik FC (VRFC) under 3 år i Islands högsta liga. Innan dess arbetade han 2 år som assisterande huvudtränare i samma förening samt också 6 år i deras akademiverksamhet, varav 2 år som Akademichef. Milos kom tidigare som spelare till Island från Serbien där han spelade för FC Hamar och VRFC och vann promotion till högsta ligan med VRFC.


Milos beskriver sig själv som en offensivt tänkande och taktisk skicklig tränare som på ett bra sätt kan kombinera de gamla principerna med de nya trenderna inom fotbollen. Milos har också en dokumenterad förmåga att coacha och utveckla unga talanger där flera tagit steget till A-laget och sedan vidare till större klubbar.


Mjällby ser det som mycket spännande och utvecklande för klubben att vi lyckats rekrytera en tränare med Milos profil. Vi får in nya utvecklande influenser i föreningen som vi är säkra på kommer att, tillsammans med tränarna inom akademin, utveckla vår akademiverksamhet samt, tillsammans med Jonas Andersson, utveckla vår A-lagsverksamhet.


Milos tillträder sin heltidstjänst den 1 januari 2018 men har redan i nästa vecka ett första möte med våra tränare i Akademin.


Mjällby AIF hälsar Milos varmt välkommen till Mjällbyfamiljen!

Kontrakt med Viktor Gustafson!
2017-11-16 11:27

Vi kan med glädje meddela att den 22-årige mittfältaren Viktor Gustafson har skrivit på ett 2-årsavtal med Mjällby AIF.

Viktor, som representerade FK Karlskrona den gångna säsongen, är en spelskicklig och teknisk lirare som alltid ger 110 %.

 

Med sin unga ålder ser vi stor potential i Viktor till att växa fram som en tongivande spelare och vi ser fram emot att följa hans utvecklingskurva i den gulsvarta dressen.

 

Vi hälsar Viktor varmt välkommen till Mjällby AIF och önskar honom stort lycka till!